Devizne rezerve smanjene za 86 miliona evra

Bez autora
Nov 14 2011

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u oktobru mesecu su smanjene za 86 miliona evra i na kraju tog meseca su iznosile 11.272,8 miliona evra. Smanjenju deviznih rezervi je najviše doprinelo izmirenje obaveza prema inokreditorima, po osnovu čega je iz deviznih rezervi isplaćeno 63,6 miliona evra, a istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 50,2 miliona evra.Tokom oktobra su ostvareni prilivi po osnovu korišćenja kredita, u iznosu od 78,5 miliona evra. U saopštenju se navodi da neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, krajem oktobra su iznosile 6.576 miliona evra.

Devizne rezerve smanjene za 86 miliona evraKako je danas saopšteno, devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u oktobru mesecu su smanjene za 86 miliona evra i na kraju tog meseca su iznosile 11.272,8 miliona evra.

Smanjenju deviznih rezervi je najviše doprinelo izmirenje obaveza prema inokreditorima, po osnovu čega je iz deviznih rezervi isplaćeno 63,6 miliona evra, a istovremeno, banke su po osnovu obavezne devizne rezerve povukle neto 50,2 miliona evra.

Tokom oktobra su ostvareni prilivi po osnovu korišćenja kredita, u iznosu od 78,5 miliona evra.

U saopštenju se navodi da neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od MMF-a, krajem oktobra su iznosile 6.576 miliona evra. Takav nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 443,0 posto, kratkoročnog duga u iznosu 1.314,0 posto i istovremeno pokriva više od osam meseci uvoza robe i usluga.

Oktobarski obim trgovine devizama realizovane na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1.258,4 miliona evra, što je za 846,2 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 16,3 milijarde evra, dodaje se u saopštenju.

U oktobru je zabeležena  nominalna aprecijacija  dinara u odnosu na evro od 0,7%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik